مقالات

دیفیوزر چیست و چه کاربردی دارد؟ آشنایی کامل با دیفیوزر سپر خودرو

دیفیوزر چیست و چه کاربردی دارد؟ آشنایی کامل با دیفیوزر سپر خودرو

زمانی که صحبت از تیونینگ خودرو می شود، قطعات و لوازم زیادی به ذهنمان می آیند؛ مانند انواع چیپ های افزایش شتاب، کیت و منبع اگزوز، توربوشارژ، کاهنده مصرف سوخت و لوازم هندلینگ و متعادل کردن خودرو مانند خرید دیفیوزر خودرو . یکی از قطعاتی که عمده کاربردی در ماشین های مسابقه ای می باشد و تاثیر خود را در سرعت های بالا نشان می دهد، دیفیوزر است که از دسته لوازم تیونینگ هندلینگ و متعادل سازی خودرو به شمار می رود. اما دیفیوزر چیست و چه کاربردی دارد؟ دیفیوزر در کدام قسمت ماشین نصب می شود؟ دیفیوزر چه مزایایی دارد؟

در این مقاله به تمامی این سوال ها بطور پاسخ داده و شما را بطور کامل با دیفیوزر آشنا خواهیم کرد.

دیفیوزر چیست؟

برای یافتن پاسخ این سوال و شناخت دیفیوزر، ابتدا لازم است تا با مفهوم «آیرودینامیک» آشنا شوید.

آیرودینامیک، که لغتی انگلیسی است و در فرهنگستان فارسی تحت عنوان «هواپویش» ترجمه می شود، شاخه‌ای از دینامیک گازها و بطور کلی دینامیک سیالات بوده که به بررسی رفتار جریان هوا و اثر آن بر اجسام متحرک می‌پردازد. به بیان ساده، آیرودینامیک علمی است که به مطالعه و بررسی اجسام متحرک در هوا و هوای متحرک اطراف اجسام پرداخته و سعی در بهبود بخشیدن حرکت اجسام در هوا و کاهش سطح تماس آن ها با مولکول های هوا دارد.

دیفیوزر که در لغت به معنای «پخش کننده» می باشد، یک قطعه ی آیرودینامیکی شناخته می شود؛ به این دلیل که باعث بهینه شدن حرکت خودرو (جسم) در هوا (سیال) می شود. وظیفه دیفیوزر، کنترل هوای ورودی به قسمت زیرین خودرو و افزیش شتاب جریان هوا می باشد؛ اما دیفیوزر چطور این کار را انجام می دهد؟

Diffuser

دیفیوزر چطور کار می کند و چه کاربردی دارد؟

هنگامی که خودرو روی سطح جاده با سرعت بالا در حال حرکت است، هوا در سه طرف آن جریان می یابد؛ روی خودرو، زیر خودرو و کناره های خودرو. هرچه انحنای قسمت های مختلف خودرو بیشتر باشد و بطور کلی ضریب آیرودینامیک بهتری داشته باشد، تماس قسمت های مختلف خودرو با مولکول های هوا کمتر بوده و در نتیجه، خودرو در حال حرکت شتاب بیشتری می گیرد و همچنین میزان مصرف سوخت و آلایندگی آن نیز کاهش می یابد.

با پیشرفته شدن روز به روز تکنولوژی ساخت خودروها، طراحان و توسعه دهندگان همواره در تلاشند که با بهینه سازی محصولات خود، گوی سبقت را از سایر رقبایشان بربایند و پیشتاز این عرصه باشند.

یکی از مهمترین نکات در طراحی خودرو، آیرودینامیک خودرو می باشد که تاثیر زیادی در شتاب گیری و مصرف سوخت آن خواهد داشت. طراحان با انحنا دادن لبه های خودرو در سه جانب، ضریب آیرودینامیک آن را بهبود می بخشند و تماس سطح بدنه با مولکول های هوا را به حداقل ممکن می رسانند. اما در سرعت های بالا (بالای 200 کیلومتر بر ساعت) اتفاقی که رخ می دهد این است که جریان هوای اطراف خودرو به شدت افزایش می‌یابد و فشار هوا در قسمت زیرین آن به حداکثر میزان خود می رسد؛ این افزایش فشار هوا در زیر خودرو، باعث کاهش «چسبندگی خودرو به سطح زمین» شده و نیرویی ایجاد می کند که قسمت عقب ماشین را به سمت بالا فشار می دهد.

در پی این اتفاق، پایداری خودرو نیز کاهش یافته و هندلینگ آن دچار مشکل می شود؛ بگونه ای که خودرو، علی الخصوص در پیچ های تند و خطرناک، منحرف شده و کنترل آن بطور کامل از دست راننده خارج می شود.

نکته ای که در اینجا اهمیت دارد، این است که تکنولوژی خودرو هرچقدر هم پیشرفته باشد و از آیرودینامیک فوق العاده ای برخوردار باشد، باز هم برای جلوگیری از این اتفاق و کاهش فشار جریان هوا در زیر ماشین، باید از قطعه ای بنام دیفیوزر استفاده شود.

کاری که دیفیوزر انجام می دهد، افزایش شتاب جریان هوای زیر خودرو و هدایت کردن آن به طرفین خودرو می باشد؛ بگونه ای که این هوا را با سرعت بیشتری از زیر ماشین عبور می دهد و خارج می کند که همین کار، باعث افزایش نیرویی به نام «نیروی رو به پایین» (Downforce) می شود.

افزایش نیروی رو به پایین، همانطور که از نام آن مشخص است، چسبندگی ماشین به سطح زمین را افزایش می دهد و باعث افزایش پایداری و سهولت کنترل خودرو می شود.

در یک کلام، دیفیوزر، هوای زیر خودرو را به بیرون هدایت کرده و پایداری خودرو را افزایش می دهد.

تا به اینجای کار، به سوال «دیفیوزر چیست و چه کاربردی دارد؟» پاسخ کاملی داده شد. در ادامه، با مزایا و انواع دیفیوزر آشنا خواهیم شد.

Diffuser

دیفیوزر در کدام قسمت خودرو نصب می شود؟

این قطعه در زیر سپر عقب خودرو نصب می شود و جریان هوا در قسمت زیرین خودرو را افزایش می دهد.

دیفیوزر در قسمت جلوی ماشین هم دیده می شود؛ برای مثال، در ماشین های مسابقه ای، دیفیوزر بطور پیش فرض روی سپر جلوی آن ها نیز نصب می باشد که وظیفه اش این است که فشار هوا را در همان ابتدای ورود به قسمت زیرین خودرو کاهش می دهد.

معمولا توصیه می شود که لوله های منبع اگزوز خودرو از داخل دیفیوزر عبور داده شوند؛ به این علت که در پروسه ی جاری شدن هوا در زیر ماشین و هدایت کردن آن به بیرون توسط دیفیوزر، اختلالی ایجاد نکنند. نکته ی دیگر این است که جریان هوای خروجی از اگزوز ها، باعث افزایش شتاب هوای خروجی از زیر خودرو نیز می شوند و عملکرد دیفیوزر را بهبود می بخشند. به همین دلیل است که در اکثر موارد مشاهده می شود که لوله های اگزوز در داخل بدنه ی دیفیوزر قرار گرفته اند.

Diffuser

Diffuser

 

ادامه مطلب
بررسی تفاوت هدلایت دوطرفه و چهارطرفه

انواع دیفیوزر خودرو

تا چند سال پیش، دیفیوزر تنها در ماشین های مسابقه ای دیده می شد. اما امروزه در خودروهای معمولی نیز این قطعه ی ساده اما پرکاربرد را مشاهده می کنیم. دیفیوزر ها در انواع مختلفی تولید می شوند؛ نوع خاصی از دیفیوزر ها وجود دارند که به دیفیوزر دو طبقه (Double decker diffuser) و چند طبقه (Multi deck diffuser) معروف هستند. این مدل از دیفیوزر ها، اولین بار در سال 2009 در مسابقات فرمول 1 توسط تیم های براو نجی پی، ویلیامز و تویوتا استفاده شد.

دیفیوزر ها همچنین از نظر متریال و مواد اولیه نیز متفاوت بوده و در جنس های مختلفی دیده می شوند؛ مانند دیفیوزر های پلیمری، کامپوزیتی و … . گران ترین و مهم ترین نوع دیفیوزر ها، دیفیوزر های از جنس الیاف کربن می باشند. الیاف کربن ماده ایست که مقاومت و استحکامی چندین برابر فولاد دارد و در عین حال، وزن آن از فولاد و مواد دیگری مانند پلاستیک ها بسیار کمتر می باشد.

مزایای دیفیوزر

همانطور که عنوان شد، دیفیوزر با خارج کردن هوای موجود زیر ماشین در سرعت های بالا، چسبندگی خودرو به سطح زمین را افزایش داده و پایداری و تعادل آن را بهبود می بخشد. برای بهبود عملکرد دیفیوزر، می توان از بال عقب آیرودینامیک برای خودرو استفاده کرد؛ هوایی که توسط این قطعه به زیر ماشین فرستاده می شود، به دیفیوزر کمک می کند تا عملیات مکش هوا از لبه های خودرو را بهتر انجام دهد و در مجموع، این دو وسیله به کمک هم یک نیروی Downforce تولید می کنند که چسبندگی تایر های خودرو به سطح زمین را افزایش داده و از بلند شدن قسمت عقبی خودرو در سرعت های بالا جلوگیری می کنند.

Diffuser and Wing

 

راهنمای خرید دیفیوزر خودرو

شما عزیزان می توانید برای خرید انواع دیفیوزر و بال عقب خودرو، به وبسایت فروشگاهی علی اسپرت مراجعه نموده و با مقایسه مدل های موجود و متناسب با مدل خودروی خود، اقدام به خرید این قطعات آیرودینامیک نمایید.

آموزش نصب دیفیوزر خودرو

در ویدئوی زیر می توانید آموزش نصب دیفیوزر زیر سپر خودرو را مشاهده کنید.

 

جمع بندی و سخن آخر

در این مقاله بطور کامل با قطعه ی دیفیوزر آشنا شدیم و متوجه شدیم که دیفیوزر چیست و چه کاربردی دارد. در صورتی که شما از آن دسته رانندگانی هستید که به رانندگی با سرعت بالا علاقه دارند، پیشنهاد می شود که اقدام به نصب دیفیوزر و بال عقب بر روی خودروی خود کرده و پایداری و فرمان پذیری آن را در حین رانندگی با سرعت زیاد، افزایش دهید.

بازگشت به لیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *